فرانتاند (frontend) چیست؟
فرانتاند شامل بخشهایی است که در تعامل با کاربران وب سایتها میباشد. این بخش شامل تمام عناصر و ویژگیهایی است که مستقیماً در مرورگر وب کاربران نمایش داده میشود. در توسعه وب فرانتاند به گرافیک، UI/UX سایت و نحوه نمایش دادهها به کاربران مربوط میشود. توسعه frontend شامل استفاده از زبانها و تکنیکها و همچنین ابزارهایی است که به ایجاد رابط کاربری کمک میکند. این بخش شامل ابزارها، زبانهای برنامهنویسی، کتابخانهها و فریم ورکهای مختلفی است که در نهایت ظاهر یک وب سایت و نحوه نمایش دادهها به بهترین نحو برای کاربران را میسازد. فرانتاند نقش بسیار کاربردی در توسعه وب سایتها و نرمافزارها دارد.
برخی از ابزارها و زبانها برنامهنویسی فرانتاند عبارتند از:
- HTML برای تعریف ساختار وب و محتوای داخل صفحات
- CSS برای استایلدهی و زیباسازی صفحات، تنظیم رنگها، فونتها، فاصلهها و چینش عناصر
- JavaScript برای افزودن انیمیشنها و تعاملات پویا به صفحات وب
- فریمورکهایی مانند React. js، Angular و Vue. js برای توسعه اپلیکیشنهای تکصفحهای که بارگذاری مجدد صفحه را کاهش میدهد.
- ایجاد تجربه کاربری ساده و لذتبخش با استفاده از طراحیهای تعاملی و قابل دسترس.
- طراحی منوها و ساختارهای ناوبری که کاربران بتوانند به راحتی به بخشهای مختلف سایت دسترسی پیدا کنند.
- ایجاد فرمهای ورودی کاربرپسند با اعتبارسنجی و پیامهای خطا برای اطمینان از دقت و کارآمدی.
بکاند (backend) چیست؟
بکاند شامل بخشهایی از وب سایت یا برنامه وب است که با کاربران تعامل ندارد و برای کاربران قابل دیدن نیست. این بخش شامل عملیاتی است که به پردازش دادهها، ذخیرهسازی، مدیریت کاربران و منطق کسب و کارها میپردازد. بکاند به عنوان پشت صحنه سایت عمل میکند و در توسعه وب سایتها نقش حیاتی ایفا میکند. بکاند شامل زبانهای برنامهنویسی، فریم ورکها، پایگاه داده سرور و هاستینگ، وب سرویسها و APIها، امنیت و احراز هویت و… است. بکاند با مدیریت دادهها، پردازش درخواستها، تضمین امنیت و ارائه پاسخهای مناسب به کاربر، به عنوان مغز متفکر و موتور محرک سیستم عمل میکند.
برخی از ابزارها و زبانهای برنامهنویسی بکاند عبارتند از:
- زبانهای برنامهنویسی: PHP، Python، Ruby، Java، Node. js، C#
- فریم ورکها: Django (Python)، Ruby on Rails (Ruby)، Express. js (Node. js)، Spring (Java)، Laravel (PHP)
- پایگاه دادهها: MySQL، PostgreSQL، SQLite، MongoDB، Cassandra، Redis
- سرورها و هاستینگهای وب سرورها، سرورهای فیزیکی، سرورهای ابری
- API ها و وب سرویسها: RESTful APIs، GraphQL، SOAP
کاربرد برنامهنویسی بکاند
همانگونه که در بخشهای قبل توضیح داده شد برنامهنویسی بکاند مغز متفکر سیستم توسعه وب است. کلیه فعالیتهای مربوط به پردازش و ذخیرهسازی دادهها در این بخش انجام میشود. دادههایی که در بخش فرانتاند به کاربران نمایش داده میشوند باید در قسمت بکاند ذخیره شده با استفاده از ابزارها و زبانهای مختلف به سمت فرانت انت انتقال داده میشوند و در نهایت در قسمت فرانتاند با استفاده از ابزارها و زبانهای برنامهنویسی به صورت دادههای نمایشی در آمده و برای کاربران قابل دیدن میشوند.
کاربرد برنامهنویسی فرانتاند
برنامهنویسی فرانتاند به توسعه بخش قابل مشاهده و تعاملی وب سایتها و برنامههای تحت وب میپردازد. این بخش شامل طراحی و پیادهسازی صفحات وب است که کاربران بتوانند به راحتی با اطلاعات سایت تعامل برقرار کنند و از این دادهها استفاده کنند. در ادامه به برخی از کاربردهای مهم برنامهنویسی فرانتاند پرداخته شده است:
- طراحی رابط کاربری UI با استفاده از Html، css، javascript
- تجربه کاربری UX با استفاده از طراحیهای تعاملی و قابل دسترس
- بهینهسازی برای موبایل و دیگر دستگاهها
- بهینهسازی سرعت بارگذاری
- ارسال و دریافت دادهها با سرور و APIها
تفاوت برنامهنویسی بکاند و فرانتاند
برنامهنویسی بکاند و فرانتاند (Front-End Vs Back-End) تفاوت های بسیاری با یکدیگر دارند و هرکدام از آنها به بخشهای مختلفی از توسعه نرمافزار میپردازد. برنامهنویسی بکاند شامل زبانهای برنامهنویسی مختص به خود است و همچنین فرانتاند نیز شامل زبانهای برنامهنویسی خاصی میباشد. افرادی که در زمینه فرانتاند فعالیت میکنند را فرانتاند دولوپر میگویند و کسانی که در زمینه بکاند فعالیت میکنند بکاند دولوپر نامیده میشوند.
تفاوت زبانهای برنامهنویسی بکاند و فرانتاند
زبانهای برنامهنویسی فرانتاند و بکاند به دلیل نقشها و وظایفی که دارند با یکدیگر متفاوت هستند. زبانهای برنامهنویسی backend و frontend از نظر مکان اجرا، وظایف و مسئولیتها، زبانها و فریم ورکها، نحوه تعامل با کاربران، کارایی و عملکرد، امنیت و… با یکدیگر متفاوت هستند.
تفاوت بازار کار و درآمد فرانتاند و بکاند
تفاوت بازار کار فرانتاند و بکاند به عوامل مختلفی همچون، تقاضا، نقشها و مسئولیتها بستگی دارد. امروزه با رشد اهمیت رابط کاربری و طراحیهای تعاملی، تقاضا برای توسعهدهندگان فرانتاند افزایش یافته است. همچنین تقاضا برای توسعهدهندگان بکاند نیز در حال افزایش است مخصوصاً برای راهاندازی پروژههای پیچیده و بزرگ نیاز به برنامهنویسی تحت وب حرفهای بسیار مشهود است. در مجموع میتوان گفت که میانگین درآمد توسعهدهندگان فرانتاند نسبت به توسعهدهندگان بکاند کمتر است، اما این تفاوت براساس موقعیت جغرافیایی، سطح تجربه و مهارتها میتواند متغیر باشد. بسیاری از شرکتهای فناوری به توسعهدهندگان فرانتاند نیاز دارند تا بر روی رابط کاربری محصولاتشان کار کنند.
شرکتهای بزرگ و سازمانها به توسعهدهندگان بکاند نیاز دارند تا سیستمهای پیچیده و مقیاسپذیر را پیادهسازی و مدیریت کنند. بازار کار هر دو دسته از توسعهدهندگان بسیار پررونق است و فرصتهای شغلی زیادی در دسترس است. درآمد توسعهدهندگان بکاند معمولاً بالاتر است، اما توسعهدهندگان فرانتاند نیز در صورت داشتن مهارتها و تجربه کافی میتوانند درآمدهای خوبی کسب کنند.